Young UP

Populaire sollicitatievragen

Een goede voorbereiding op het sollicitatiegesprek is ontzettend belangrijk. Denk dus altijd na over de vragen die je gesteld kunnen worden. Hierbij zijn er een aantal vragen die regelmatig terug komen. Deze vragen hebben wij hieronder uitgewerkt. Neem deze vragen mee in je voorbereiding en vergroot hiermee je kans op een verpletterende indruk.

Vertel eens iets over jezelf?
Vaak beginnen werkgevers een sollicitatiegesprek met deze vraag om je beter te leren kennen. Hier mag je persoonlijk worden. Maar daar schuilt dan ook het gevaar. Een werkgever is niet geïnteresseerd in waar jij je partner hebt ontmoet. Hij of zij zoekt naar aanwijzingen of je geschikt bent voor de baan. Bereid dus een korte pitch voor. Hierin vertel je kort en bondig over bijvoorbeeld je studie- en werkervaring, waar je nu staat in je loopbaan, wat je passie is, waar je in uitblinkt, welke problemen je graag oplost en naar welke uitdaging je nu op zoek bent.

Waarom wil je bij dit bedrijf werken?
Werkgevers zijn dol op fans. Dat betekent dat jij je moet verdiepen in het bedrijf, de markt, producten, diensten, mensen en missie van het bedrijf. Leer dit niet uit je hoofd, maar ga op zoek informatie die je aanspreekt. Ga dus op zoek naar échte redenen waarom jij dit bedrijf wilt werken. Hiermee laat jij zien dat jij je huiswerk hebt gedaan.

Een andere manier waarop deze vraag gesteld kan worden is -Wat weet je over ons bedrijf?-. In de voorbereiding verandert echter niks. Verdiep je dus in het bedrijf en toon oprechte interesse.

Wat spreekt je aan in deze functie?
Werkgevers willen weten dat jij de inhoud van de functie goed begrijpt. Verdiep je dus goed hierin en laat zien dat jij een goed beeld hebt van de werkzaamheden. Ook geeft dit je de kans om jouw relevante vaardigheden én motivatie te benadrukken. Neem dus van tevoren goed de functiebeschrijving door en vergelijk deze met jouw vaardigheden en ervaring. Wees in je antwoord specifiek en benoem praktische voorbeelden. Weet jij die ook nog te koppelen aan de functieomschrijving? Dan scoor je een heleboel punten.

Andere manieren waarop deze vraag gesteld kan worden zijn -Wat denk je dat de functie inhoudt?- óf -Wat heeft jou gemotiveerd om te solliciteren op de functie?-. Een andere insteek is dat de werkgever vraagt naar –wat je niet aanspreekt-. Het belangrijkste is hier dat je vooral de functie goed begrijpt en vertaalt naar jezelf. Als je het profiel én jezelf kent, dan maakt de vraagstelling namelijk niet uit. Antwoorden doe je namelijk altijd vanuit jouw eigen profiel.

Voorbereiden?

Check de tips hieronder.

Wat zijn jouw sterke punten?
Dit is je kans om je kwaliteiten te delen. Zorg dat je van tevoren altijd -minimaal drie competenties- hebt uitgewerkt met concrete voorbeelden uit de praktijk. Verstandig is het natuurlijk om de competenties voor te bereiden die ook echt met de functie te maken hebben. Voor het uitwerken van de competenties adviseren wij je om gebruik te maken van de STARR methodiek. Benoem per competentie een situatie. Omschrijf wat jouw taak was. Benoem welke acties jij hiervoor hebt uitgevoerd én tot welk resultaat dit heeft geleidt. Als laatst reflecteer jij hier dus op. Wat heb jij hiervan geleerd? Wat zou jij een volgende keer anders (of hetzelfde doen)? Bereid deze verhalen dus voor en je maakt gegarandeerd een sterke indruk.

Een andere manier waarop deze vraag gesteld kan worden is –Waar ben jij nu echt goed in? óf –Hoe zou jij jezelf omschrijven? Met deze vragen wil de werkgever vooral ontdekken of jouw kwaliteiten overeenkomen met de vaardigheden die zij zoeken. De focus blijft op je uitgewerkte competenties. Besteedt aan de uitwerking hiervan dus voldoende tijd.

Become a STARR

Wat zijn jouw verbeterpunten?
Denk hier van tevoren goed over na. Het is namelijk niet makkelijk om over –zwaktes- te praten als je een positieve indruk wilt maken. Denk dus vooral ook aan een –verbeterpunt-. Die hebben wij namelijk allemaal. Denk na over een kwaliteit die jij graag wilt verbeteren en leg een echte uitdaging op tafel. Wat zit jou bijvoorbeeld in de weg? Wat wil jij verbeteren of veranderen? Wat heb jij al gedaan? Of wat wil jij doen om hieraan te werken. Hiermee toon jij aan dat je zelfbewust bent over je ontwikkeling en dat je beter wilt worden. Vergeet ook niet te benoemen welke progressie je al hebt gemaakt. Of welke progressie je wilt gaan maken?

Waar ben jij het meest trots op?
Een vraag die misschien minder vaak voorkomt, maar wel belangrijk is om je op te voorbereiden. Het kan namelijk nooit kwaad om je indrukwekkende prestaties te delen. Denk dus na over deze prestaties waarmee jij jezelf kunt onderscheiden. Wordt de vraag niet gesteld? Dan zijn er nog een heleboel andere vragen waar jij deze voorbeelden alsnog kunt gebruiken. Je kan de voorbeelden dus altijd gebruiken.

Kan jij mij vertellen over een moeilijke (werk)situatie die jij hebt overwonnen?
Met deze vraag wil de werkgever weten hoe jij met problemen omgaan. Hoe jij deze problemen oplost. En hoe jij presteert onder de druk. Werk zo een situatie dus van tevoren uit. Onthoudt hierbij dat verhalen altijd sterker overkomen. Een techniek die je ook hier kan helpen is de al eerder genoemde STARR methodiek. Onderschat het belang van kennen én het voorbereiden op deze methodiek niet. Deze wordt namelijk altijd toegepast in het gesprek.

Hoe functioneer je in een team?
Voor een werkgever is het belangrijk om te weten welke rol jij in een team inneemt en of dat bij de functie aansluit. Probeer hierbij altijd vanuit je collega’s te denken. Denk na over hoe jij bekend stond bij je oud-collega’s en deel dit verhaal. Vertel daarnaast ook hoe jij omgaat met collega’s. Hierdoor krijgt de werkgever een goed beeld van je persoonlijkheid.

Een andere manier waarop deze vraag gesteld kan worden is bijvoorbeeld –Hoe gaat samenwerken jou af?-. In de voorbereiding verandert er echter niks, maar een goede voorbereiding is uiteraard wel cruciaal.

Wat maakt jou geschikt voor deze functie?
Deze vraag biedt je de mogelijkheid om nog eens uit te leggen waarom jij geschikt ben voor de functie en het bedrijf. Dit betekent dus ook weer dat jij hier goed over moet nadenken. Laat uit jouw antwoord blijken dat jij de beste kandidaat bent door jouw ervaring en vaardigheden. Vertel waarom jij denkt dat je goed bij de bedrijfscultuur past. Vertel iets over je talenten, over je werkervaring of je toegevoegde waarde voor de functie of het bedrijf. Hoe beter je antwoordt op deze vraag, hoe makkelijker je het de werkgever maakt. Geef ze dus een reden om je aan te nemen.

Een andere manier waarop deze vraag gesteld kan worden is bijvoorbeeld –Waarom zouden wij je aannemen?-. In de voorbereiding verandert er echter niks, maar een goede voorbereiding is uiteraard wel cruciaal.

Wat onderscheidt jou van anderen?
Dit is het moment om te laten zien dat jij dé kandidaat bent. Dit kan lastig zijn, want jij kent de andere sollicitanten natuurlijk niet. Beantwoord deze vraag dan ook altijd volledig vanuit jezelf. Wat maakt jou bijzonder? Of wat zeggen anderen over jou wat je bijzonder maakt. Vraag dit desnoods aan andere mensen en maak hier een gepassioneerd en energiek verhaal van. Ook kan je dit natuurlijk koppelen aan het onderzoek dat jij al eerder hebt gedaan naar het bedrijf en de functie?

Een andere manier waarop deze vraag gesteld kan worden is bijvoorbeeld –Wat maakt jou uniek?-. In de voorbereiding verandert er echter niks. Het gaat er vooral om dat jij hier een verhaal durft te vertellen waarin jij gelooft. Hoe beter jij je hierop voorbereidt, des te beter dit overkomt.

Meer vragen?

Wat zoek jij in een baan/werkgever?
Een sollicitatiegesprek is altijd tweerichtingsverkeer. Het gaat dus ook om een wederzijdse klik. Denk dus van tevoren na over wat jij belangrijk vindt in een baan en werkomgeving. Iedereen heeft zijn voorkeuren. En hier krijg jij de kans om deze uit te spreken. Maar het allerbelangrijkste is dus ook hier weer dat jij er van tevoren over nadenkt.

Hoe kijk jij terug op je tijd bij je vorige werkgever?
Wat je ervaring ook moge zijn, blijf altijd positief (of neutraal) over je oude werkgever, collega’s en/of leidinggevenden. Bereid dus een logisch verhaal voor over wat je leuk vindt aan je vorige baan. Wat je hier hebt geleerd? En waarom jij toen bent aan een nieuwe uitdaging. Was het echt een verschrikkelijke periode of ben jij bijvoorbeeld ontslagen. Wees daar dan eerlijk over en vertel op een positieve manier wat jij daarvan hebt geleerd. Eerlijkheid duurt altijd het langst.

Werk jij nog ergens anders? Dan kan deze vraag gesteld worden als –Waarom wil jij weg bij je huidige werkgever?-. Ook hier verandert de vraagstelling niks aan de wijze waarop jij deze beantwoordt. Blijf positief en bereid je verhaal voor.

Waar zie je jezelf over 5 jaar?
De meest vervelende vraag misschien. Maar het is goed om te weten dat hier geen perfect antwoord voor bestaat. Het zijn namelijk jouw ambities. En iedereen heeft zijn eigen ambities. Wat de werkgever vooral wil weten is of jouw ambities aansluiten bij de baan die zij je willen bieden. Aan de ene kant wil de werkgever dus weten of jij ook voor de lange termijn wilt blijven. Aan de andere kant toetsen zij jouw vermogen om vooruit te plannen. Een goede insteek voor deze vraag is om aan te geven hoe jij je de komende jaren vooral wilt ontwikkelen. Hier scoor jij altijd mee.

Een andere manier waarop deze vraag gesteld kan worden is bijvoorbeeld –Wat zijn jouw ambities?-. In de voorbereiding verandert er echter niks. Onthoudt hierbij dat ambities altijd goed zijn. Maar kijk wel altijd of die aansluiten bij de functie en het bedrijf. Anders creëer je straks een mismatch.

Hoelang zie je jezelf bij dit bedrijf werken?
Geen enkele werkgever steekt tijd en energie in jou als jij daar niet wilt blijven werken. Dat betekent overigens niet dat je geen ambities mag hebben. Een manier om op deze vraag te antwoorden is bijvoorbeeld dat jij bewust voor de langere termijn bij het bedrijf wilt werken, maar dat jij het wel belangrijk vindt om je te blijven ontwikkelen. En dat je erg nieuwsgierigheid bent naar de mogelijkheden hiervoor binnen het bedrijf.

Wat zijn jouw salarisverwachtingen?
Een vraag die lastig is, maar wel eentje waar jij je op kunt voorbereiden. Staat er bijvoorbeeld al een salarisindicatie in de functieomschrijving. Schat dan voor jezelf in, op basis van je ervaring en werkverleden, waar jij denkt recht op te hebben. Staat er niks in? Dan kan je mogelijk op internet zoeken naar gebruikelijke salarissen die passen bij de functie. Geef verder te allen tijde aan dat jij flexibel bent en bereid bent om te onderhandelen.

Heb jij zelf nog vragen?
Een laatste kans om te laten zien dat jij geïnteresseerd en nieuwsgierig bent. Stel hier dus geen vragen omdat het nu eenmaal hoort. Dat heeft een werkgever direct door. Denk dus van tevoren na over wat jij echt wilt weten. Misschien ben jij nieuwsgierig naar hoe een typische werkdag eruit ziet? Of hoe de functie is ontstaan. Een vraag die het altijd goed is om aan je gesprekspartner te vragen waarom hij of zij het leuk vindt om bij het bedrijf te werken.

Stel je vragen al tijdens het sollicitatiegesprek. Dit laat zien dat je geïnteresseerd en voorbereidt bent. Oók levert het je informatie op. Deze informatie kan jij gebruiken om een goede indruk te maken op de werkgever. Laat deze kans dus niet liggen.

Vragen stellen?

Onthoud als laatste vooral ook dat jij niemand anders dan jezelf kunt zijn. En dat is meer dan genoeg. Want alle antwoorden op de vragen zitten in jou. Heb dus vooral ook vertrouwen in jezelf. En onthoudt dat je met een goede voorbereiding altijd het verst komt. Mocht je hierover toch nog vragen hebben? Neem dan gewoon even contact met ons op.

Author


Avatar